Stresul nostru cel de toate zilele

stresul

Trăim într-o societate modernă și, pe lângă multiplele avantaje ale acestui trai, am moștenit și aspectele lui mai puțin plăcute. Din multe puncte de vedere, viața noastră a suferit o serie de mutații importante. Ritmul în care ne desfășurăm activitatea este mult mai alert și în continuă creștere, grijile sunt mai multe, mai complexe, iar situațiile de viață (serviciile, banii, viitorul copiilor) sunt nesigure și în permanentă transformare. Ne plângem din ce în ce mai des de oboseală psihică, de epuizae, de insomnie, de imposibilitatea de a ne mai odihni sau relaxa. Suntem, spunem adesea, surmenați, nervoși sau stresați.

De origine anglo-saxonă, termenul de „stres” se folosește ca atare, în majoritatea limbilor, și aceasta pentru că este greu traductibil. Oricum, el se asociază cu noțiunea de constrângere, de suprasolicitare, de forță sau tensiune. El nu a fost însă folosit pentru prima dată nici în psihologie și nici în psihiatrie, ci… în fizică, desemnând tensiunea rezistenței unui material.

Răul este în capul nostru

Literatura de specialitate ne explică stresul ca fiind o stare de tensiune psihică, variabilă ca intensitate, resimțită de om atunci când este sau când se simte agresat de mediul înconjurător. Față de această situație, organismul nostru reacționează și încearcă să reducă tensiunea psihică, să se apere, adaptându-se din mers, dar nu întotdeauna și reușește. Stresul se referă, așadar, la reacția organismului și nu la situația care cauzează respectivul stres. Altfel spus, nu este atat de important ce ni se întâmplă, ci cum reacționăm la ceea ce ni se întâmplă.

Trebuie să recunoaștem că de multe ori ne aflăm în situații dificile, pe care fie nu le știm, fie nu putem să le depășim repede și cât mai satisfăcător. Dacă această stare de lucruri durează mai mult timp, se instalează stresul, iar noi ne văităm, strigând: „Nu mai suport! Simt că înnebunesc! Nu mai vreau, nu mai rezist!”

Efectul bulgărelui de zăpadă

Odata instalat, stresul debutează cu o senzație de alarmă internă tot mai intensă, asemenea unui bulgăre de zăpadă care, rostogolindu-se la vale, ia dimensiuni. Inima bate mai repede, respirația se accelerează, apar durerile de cap și stările de nemulțumire și îngrijorare, care pot să ajungă până la disperare, dezamăgire, depresie și chiar nevroză. Persoana în cauză încearcă să reziste, adică să se adapteze la agentul stresant. Dacă nu reușește, iar lucrurile trec dincolo de anumite limite, energia de rezistență slăbește, iar omul cade pradă epuizării.

Moartea unei persoane dragi, divorțul, închisoarea, accidentele sau boala, pensionarea, schimbarea profesiunii sau locului de muncă, ostilitățile conjugale, schimbarea orelor de somn și de alimentare, iată tot atâtea cauze ale stresului.

Cum putem să ne protejăm?

  • Când vă gândiți la câte aveți de făcut, nu vă lăsați doborâți de griji. Încercați să vă ordonați activitățile în timp și spațiu, iar pe măsură ce le îndepliniți, bucurați-vă de acest lucru. Asta vă va face plăcere și vă va da încrederea și forța de a merge mai departe.
  • Dacă faceți ceva care nu vă place, schimbați-vă tactica: găsiți în ceea ce faceți și ceva plăcut sau folositor, ceva care vă pune în evidență. Astfel, optica dvs. se va schimba. Mai ușor este să faci multe lucruri, dar plăcute, decât puține și neplăcute.
  • Când situațiile grele prin care treceți par a nu mai lua sfârșit, nu clacați! Găsiți și încercați cât mai multe soluții de îndreptare a situației.
  • Nu pierdeți timpul cerând sfaturi de la alții! Nu ei vă vor rezolva problemele. Canalizați-vă energiile și mintea, descoperind singuri soluții pentru problemele personale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s