Dușurile vaginale cresc riscul de apariție a cancerului ovarian

Vaginul se curăță singur și nu prezintă necesitatea unor spălături. Studiile realizate în acest sens ne indică faptul că dușurile vaginale pot duce la diverse probleme de sănătate. În ciuda acestui fapt, Centrul pentru Control și Prevenție a Bolilor ne dezvăluie că una din 5 femei le realizează pentru a se simți mai curate și sănătoase. Acest raționament nu este unul corect.

De ce aleg femeile spălăturile vaginale

cancerul ovarianCele mai multe femei aleg să realizeze dușurile sau spălăturile vaginale din diverse motive eronate sau mituri. Spre exemplu, o greșeală comună este aceea de a crede că spălăturile vaginale înlătură resturile de sânge rămase în uter la finalul perioadei menstruale. În realitate, nu este necesară realizarea acestei operațiuni, întrucât curățarea se face în mod natural, fără a fi necesare intervenții artificiale.

Un alt mit este acela că dușurile vaginale vor evita sarcinile, infecțiile sau alte infecții ce se transmit pe cale sexuală. Dușurile vaginale nu au rol contraceptiv și nici nu protejează corpul de anumite boli. Mai mult decât atât, realizarea excesivă a acestor spălături poate avea drept urmare dezvoltarea unor infecții.

Simțul comun ne îndeamnă să credem că prin dușurile vaginale se diminuează mirosurile neplăcute. Acestea pot fi adesea rezultatul unor infecții grave, spălăturile înrăutățind situația. În acest context este necesară consultarea unui medic, care va fi capabil să stabilească o cauză pentru aceste mirosuri și să prescrie tratamentele potrivite.

Dușurile vaginale cresc riscul de cancer ovarian

Un nou studiu publicat de revista “Epidemiology” ne dezvăluie că femeile care au făcut duș vaginal în cele 12 luni în care au fost înscrie în studiu au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta cancer ovarian comparativ cu cele care au lăsat organismul să „își facă treaba”. Studiu s-a întins pe o perioadă de 7 ani, pentru ca rezultatele să fie cât mai reprezentative.

Eșantionul pe care s-a realizat studiu cuprinde 50,000 de femei. Desigur, dușurile vaginale nu cauzează apariția cancerului ovarian, ci doar cresc riscul de apariție a acestuia. Riscul acesta ar putea fi chiar mai mare, întrucât cercetătorii au analizat doar femeile care au făcut duș in perioada recentă.

Sunt spălăturile vaginale benefice?

Categoric, nu. Spălăturile vaginale scad șansele femeilor de a rămâne însărcinate. Acestea pot să schimbe echilibrul chimic și flora vaginului și implicit, facilitează apariția infecțiilor urinare. În timpul acestor spălături există posibilitatea introducerii în vagin a unor bacterii și ulterior, răspândirea lor în colul uterin, trompele uterine și uter.

Femeile ce fac dușuri vaginale în mod regulat prezintă mai multe iritații și infecții decât cele care nu fac acest lucru. Printre acestea se enumeră vaginita bacteriană și diverse boli ce se transmit pe cale sexuală. De asemenea, există riscul dezvoltării bolii inflamatorii pelvine. Este o afectiune grava ce poate avea drept urmare infertilitatea, iar daca nu se trateaza la timp, chiar decesul. Aceste afecțiuni pot fi cu atât mai grave în timpul sarcinii, când apar repercusiuni precum: complicații ale travaliuliu, infecții ale nou-născuților și chiar o naștere prematură.

Sfaturi pentru igiena intimă

Recomandarea noastră este să optați pentru un produs de igienă intimă tip loțiune sau gel. Acesta trebuie să dispună de un pH potrivit pentru această zonă, care să nu fie parfumat sau să conțină coloranți. Cu ajutorul acestui produs de igienă se va spăla zilnic organele genitale externe, fără a se introduce în vagin.

Spălarea se realizează din față în spate, în așa manieră încât să se împiedice aducerea bacteriilor din zona anală spre vagin. Zona anală trebuie păstrată curată, pentru ca bacteriile să nu ajungă în zona vaginală. Acestea sunt cauza celor mai multe infecții urinare la femei. De asemenea, după fiecare act sexual se recomandă realizarea unui duș.

Consultul medical

De pildă, atunci când femeile prezintă simptome precum durerile vaginale, secreții urât mirositoare sau arsuri, au tendința de a crede că vor rezolva problema prin intermediul dușurilor vaginale. Aceste simptome pot fi semnele unor boli sau infecții, motiv pentru care recomandarea noastră este înlocuirea dușului cu vizita medicală. Dușurile vaginale pot înrăutăți aceste simptome. Nu efectuați spălături vaginale înainte de vizita la medicul ginecolog, întucât acesta poate îngreuna stabilirea unui dignostic corect.

Dușurile vaginale trebuie realizate doar la recomandarea medicului ginecolog, în condițiile prescrise de acesta. În caz contrar, nu veți face decât să perturbați echilibrul chimic și flora vaginală.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s